úterý 19. listopadu 2013

Markův salát z Rocky Mountains

"Byl tak úžasný, že už v životě nechci jíst nic jiného."

Marek už projezdil půlku světa, od Španělska, přes Německo až po Ekvádor. Tam mimochodem dostal zvláštní dřevěný autobus naložený ovocem. Jak ale sám řekl, do jeho moderního interiéru se takováhle věc ani trošku nehodí, takže teď dárek od jeho jihoamerické rodiny zdobí keř u vrátek do zahrady...
Teď už ale ke slibovanému a lahodnému salátu. Jeho nespornou výhodou je rozhodně to, že je celý zelený (dobře, přehlédla jsem parmazán, i tak je ale nanejvýš žluto-zelený). Nikdo z vás, kteří trpí strachem z jídla hnědé/modré či jiné podivné barvy, tedy nemusí mít strach o své zdraví ani život. Prosím nesmějte se, opravdu jsem četla o lidech, kteří odmítali jíst jídlo určitého odstínu nebo pokrm, kde se dva druhy potravin navzájem dotýkaly. Markův salát je naproti tomu zcela bezpečný, absolutně delikátní a kdokoliv, komu ho předložíte se do vás okamžitě zamiluje. Tady je recept:

Potřebujete
  • 1/3 šálku nakrájené bílé cibule
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 kávové lžičky soli, stejné množství cukru
  • 1/4 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 hlavičky římského salátu
  • 1 velké avokádo, oloupané, zbavené jádra a nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 1 balení nakládaných artyčoků (lze zakoupit např. v Mark's and Spencer)
  • bohatě strouhaného parmazánu
  • na ozdobu kousky opražené slaninky
Postup
 Nejprve si připravíme zálivku: v mixéru nebo kuchyňském robotu mixujeme cibuli s jablečným octem, až vznikne hladké pyré. Směs přendáme do středně velké mísy, vmícháme hořčici, sůl, pepř a cukr. Postupně a za stálého šlehání metličkou přilíváme olivový olej. Šleháme do husté konzistence a odložíme stranou.
Ve velké míse promícháme salát natrhaný na kousky, artyčoky nakrájené na velikost sousta, avokádo a parmazán. Přelijeme takovým množstvím dresinku, aby byla veškerá zelenina pokrytá. Podáváme okamžitě, aby avokádo nezhnědlo. Slaninu doporučuji servírovat ve zvláštní mističce, aby si každý host mohl ozdobit svůj vlastní salát podle chuti. Pak už jen sklízíme potlesk, obdivné pohledy a poplácání po rameni.


Žádné komentáře:

Okomentovat