Původní recept na čočkový salát s karamelizovanou hruškou jsem našla na blogu Výpečky tady a i když jsem kombinaci sladkého a slaného nejdřív nevěřila, musím přiznat, že tvoří souznění nečekaně vynikající. Zvlášť když k výrazné chuti hrušky přidáte jemnou chuť ricotty nebo jiného krémového sýra, tak jak jsem to z nedostatku originálních surovin udělala já. Jen co jsem si tento salát naservírovala (přesně tak, sama pro sebe!) nemohla jsem si stěžovat na fůru času strávenou v kuchyni, protože jsem se jednoduše topila v oceánu požitků!
A vy si ho dopřejte taky:
(Pro 2 osoby)
- 4 lžíce
olivového oleje
- 2 lžíce
agávového sirupu nebo medu
- 1 lžíce octa
aceto balsamico (příp. vinný ocet)
- 1 zralá hruška
nakrájená na čtvrtiny bez jadřince
- 30g čočky puy
(v DM drogerii - Beluga od Alnatury)
- 1 větvička třešňových
rajčat
- šťáva z 1/2
citronu
- 60g rukoly
- 100g ricotty
nebo jiného krémového sýra
- Čočku
nasypte do rendlíku, zalijte trojnásobným množstvím studené vody,
přiveďte k varu a zvolna vařite 20 minut. Lepší je na tento salát vařit
čočku al dente čili pevnou na rozkousnutí.
- Do mělkého rendlíku nalijte 2
lžíce olivového oleje, agávový sirup nebo med a ocet. Vložte hrušku a
pomalu ve směsi duste. Podle potřeby přidávejte po lžících vodu.
- Rajčata i s větvičkou péčte v
troubě asi 15 minut na 160°C.
- Vychladlou čočku nasypte do
misky, přilijte zbývající olivový olej a citronovou šťávu, lehce osolte.
Vše zlehka promíchejte. Každý talíř posypte rukolou (tu jsem bohužel
neměla), na ni poklaďte čočkový salát, kousky hrušky a rajčata. Ozdobte
ricottou a pokapejte zbylou hruškovou šťávou.
Žádné komentáře:
Okomentovat