středa 30. října 2013

Prague City Lovers

Politická situace v zemi je tristní, baráky tady chátrají, nikdo nechce postavit Kaplického knihovnu, ale i přesto mám Čechy potažmo Prahu pořád ráda. V poslední době se zapojuje do více a více sympatických akcí, filmových festivalů, alternativně-životních happeningů, otvírá dobré restaurace a kavárny.
Úplně čerstvě mě nadchl třeba Das Filmfest, konkrétně maximálně milý německý snímek Oh boy o klukovi, který tak nějak neví, co se životem, táta mu přestává posílat peníze na studium (asi protože už nestuduje) a v celým Berlíně nemůže narazit na levný kafe. Pravda - už jenom za tu němčinu ode mě Oh boy získává body, ale to nic nemění na tom, že je to film příjemný, originální, vtipný a dostatečně chytrý na to, aby nikomu nebylo líto strávit u něj sobotní večer. Navíc na diváka nevrhá žádnou existenciální tíhu, nenutí opouštět kino v slzách, depresi, ani chuti vypít po příchodu domů flašku jemné vodky. Trailer below:


Jako další skvělou akce, na kterou jsem se minulý týden dostala (nesporná výhoda toho být novinářem), bych rozhodně zmínila výstavu britských výtvarníků Jakea a Dinose Chapmanových s názvem The Blind Leading the Blind. Obecně nejsem úplně fanoušek Galerie Rudolfinum - neuznávám snahu za každou cenu šokovat, pokud to je na úkor umělecké hodnoty vystaveného. To naštěstí není případ bratrů Chapmanových, takže jejich probíhající výstavu určitě doporučuju navštívit. O zlo, sex, deformaci a skandální výtvory určitě nepřijdete, nicméně tvorba Chapman's bros je hodně svérázná. Nezapírají inspiraci Goyovou výtvarnou sérií Hrůzy války, ale tu si podle potřeby přetvářejí a doplňují. Ze špatných stránek tohohle světa si dělají legraci, posvátné domorodecké sošce nasazují hlavu Ronalda McDonalda, dětské omalovánky a pohádky zkrášlují příšerkami a pohozenými končetinami. Sex zaměňují za smrt a smrt za sex. A stejně vůbec nemáte pocit beznaděje, protože všechna jejich díla jsou podána jaksi hravě, s nadsázkou -  Chapmanovi nerespektují pravidla. Tvrdí, že se nesnaží šokovat a že žádné zlo se v jejich práci neskrývá.
No, o tom by se dalo asi polemizovat, ale posuďte sami. V Rudolfinu až do 5. ledna. (Pro studenty za 90 Kč)


Bedtime Tales for Sleepless Nights


Žádné komentáře:

Okomentovat