středa 29. ledna 2014

Losos a krevety

 Nenapadá mě nic skvělejšího, než když chlap umí vařit. Můj kamarád Klety to určitě dobře ví a všechny nás ochotně zve na výborné večeře u sebe doma. I jeho nová přítelkyně prý podlehla salátu z červené řepy, kozího sýru a vlašských ořechů, což mi teď, když jsem ochutnala několik vzorků jeho božského umění, dává perfektní smysl. Sama jsem cítila náhlou potřebu se za něj provdat.

Podívejte se, co dobrého se podávalo a třeba si taky připravíte podobnou hostinu. (Recept na konci)


Jíst tataráček z lososa je to samý, jako se poprvé zamilovat, udělat zkoušku z matematiky nebo se dozvědět, že vás čeká třítýdenní dovolená na Bora-Bora.



Pikantní thajská polévka s krevetami a hlívou ústřičnou zahřála i ty nejochladlejší vztahy.


K. je člověk, který se o své kamarády vždycky postará / bylinková vepřová panenka se salátem a karamelizovanou cibulkou

Recept na tataráček z lososa od Kletyho: 

(původně  podle Zdeňka Pohlreicha, ale ten mě na večeři nezval, tak není třeba přehnaná skromnost)

pro 6 osob:

- 150 g plátků uzeného lososa
- 400 g filet z čerstvého lososa bez kůže (dejte pozor na to, aby   byl losos opravdu fresh)
- 30 ml extra panenského olivového oleje
- čerstvě vymačkanou šťávu z 2-3 menších limetek
- 1 menší hrst nasekaného čerstvého kopru + snítky na ozdobu
- 2 šalotky, nakrájené najemno
- 2 lžíce kaparů, nasekaných
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- k servírování: plátky opečeného pečiva

Oba druhy ryby nasekejte na drobné kousky a dejte do mísy. Přidejte olivový olej, nasekanou šalotku, kapary, kopr, oba druhy hořčice, sůl a čerstvě namletý pepř. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte minimálně na hodinu do lednice.

V toustovači, na grilu nebo v troubě opečte tenké plátky pečiva. Dle chuti použijte například francouzskou bagetu nebo celozrnný chléb.

Lososový tataráček vyndejte z lednice a chvíli před servírováním ho nechte odpočívat při pokojové teplotě.

Servírujte s plátky pečiva a snítkou kopru.

Žádné komentáře:

Okomentovat